Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Είναι το Stranger Things το καινούριο Breaking Bad;


ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΔΗΛΩΝΩ ΦΑΝ και στις δύο πετυχημένες αυτές σειρές. Από την άλλη καταλαβαίνω πως αυτός ο τίτλος που έβαλα με τη σύγκριση τους ακούγεται κάπως αντιφατικός. Άλλο θέμα και (πιθανώς) κοινό έχει το Breaking Bad και άλλο το Stranger Things. Επιπλέον το δεύτερο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά βλέπω κάποια κοινά όσο αφορά τη δομή τους:

ΚΟΡΥΦΩΣΗ 

Το S.T. ακριβώς όπως φαίνεται (απ' τον δεύτερο κι όλας κύκλο του) αποκτάει μια σταδιακή κορύφωση που συνέβαινε και στο και το B.B. Η σειρά φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σενάριο που θα ξεδιπλωθεί στους επόμενους κύκλους και είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί με Αρχή- Μέση- Τέλος σε (ας βάλουμε ένα μίνιμουμ) πέντε κύκλους χωρίς να αφήσει το τέλος με cliffhangers και ερωτηματικά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Όπως ακριβώς και στο B.B. δεν γίνεται να μην τους αγαπήσεις (ή να τους μισήσεις) ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος για εκείνους. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα περάσουν απαρατήρητοι από μπροστά σου. Θα νοιαστείς και θα αγωνιάς για την πάρτη τους σε κάθε λεπτό των επεισοδίων. Επιπλέον είναι χαρακτήρες που διαμορφώνωνται και ωριμάζουν (δεν εννοώ μόνο ηλικιακά) σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Συνεπώς είναι και δύσκολος ο διαχωρισμός μεταξύ "καλού" και "κακού".
SOUNDTRACK 

Εδώ τι να πούμε; Υπεροχο, ακριβώς όπως και του B.B.! Αν είσαι πάνω από 30 χρονών, σχεδόν όλα τα τραγούδια τα έχεις χιλιοακούσει σε παιδικά και εφηβικά σου πάρτι. Κι όμως είναι τόσο έξυπνα βαλμένα μέσα που πιάνεις πολλές φορές τον εαυτό σου να θέλει να κουνηθεί με το ρυθμό τους. Εκείνη την ώρα δεν σου φαίνονται καθόλου ρετρό. Αλλά ακόμα και να μην τα έχεις περάσει, είναι μια καλή ευκαιρία να καταλάβεις πως ακούγανε μουσική οι "γέροι" σου.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ και "EASTER EGGS"

Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά από το B.B. καθώς σε εκείνο οι ανατροπές πέφτανε η μία πίσω απ' την άλλη. Όχι ότι το S.T. δεν υπάρχουν (κάποια στιγμή στον 2ο κύκλο είπα γατζωμένος στην καρέκλα μου "δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει τώρα!"), απλά είναι μια σειρά που βασίζεται περισσότερο σε κομματάκια παζλ που περιμένεις να ενωθούν. Όσο για τα λεγόμενα "Easter Eggs" (οι αναφορές σε κλασσικές ταινίες του '80) είναι τόσο καλά κρυμμένες που πρέπει να είσαι ένας πολύ καλός γνώστης και παρατηρητής. Και μην τις περιμένετε εύκολα στο πιάτο. Θα σας έρθουν από κει που δεν φαντάζεστε!


ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ 
Και τι μπορεί να έχει περισσότερη εγκυρότητα για τη σειρά απ' την ίδια την βούλα του "Βασιλιά του Τρόμου " με τις δυο προτάσεις του που ανάρτησε στο Facebook: